Netradičná čokoládová Pavlova torta

Recept: Netradičná čokoládová Pavlova torta

Krehká, lahodná, nebeská a hlavne – biela. Taká je Pavlova torta. Patríte k tým, ktorí majú radi zmeny? Vyskúšajte tento recept na netradičnú čokoládovú Pavlovu tortu s nugátovým krémom. Samozrejme, bude chutiť úplne inak, ako ste boli doteraz zvyknutý, no výsledok rozhodne stojí za to.

Čo potrebujeme na čokoládovú Pavlovu tortu

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 170 g kryštálového cukru
  • 3 PL kvalitného holandského kakaa
  • 1 ČL vínneho octu
  • 1 PL Zlatého klasu

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g práškového cukru
  • 80 g nugátu
  • 80 g tmavej čokolády (ideálne viac ako 60 %)
  • lieskovcové oriešky

Ako pripraviť čokoládovú Pavlovu tortu

1. Suroviny by nám mali vystačiť na 4 pláty s priemerom 20 cm (ak nemáte čas či trpezlivosť čakať, kým sa korpus vysuší, pokojne si môžete urobiť tri väčšie pláty). Zoberieme si papier na pečenie a nakreslíme si na ňom kruh s takýmto priemerom. Kým budeme pripravovať tortu a krém, rúru si môžeme dať vyhrievať na 200 °C.

2. V kuchynskom robote alebo mixéri si bielky z 5 vajec vyšľaháme na tuhú penu. Za neustáleho miešania postupne prisypávame práškový cukor. Na záver ešte pridáme lyžicu zlatého klasu, kakao, vínny ocot a prešľaháme aspoň minútu.

3. Takto pripravenú snehovú zmes nanesieme na papier na pečenie položený na plechu pomocou lyžice, ideálne stierky. Dáme do rúry, no hneď ako zatvoríme dvierka, teplotu znížime na 110 °C. Korpus na tortu pečieme, resp. sušíme približne 100 minút, po tomto čase korpus ešte necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Tento proces zopakujeme toľkokrát, koľko korpusov ideme robiť.

4. Kým sa suší korpus na Pavlovu, pripravíme si nugátový krém: vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s nugátom.

5. V mixéri či kuchynskom robote si vymiešame mascarpone so smotanou a cukrom na ľahší krém. Tento krém najprv pridáme po dvoch lyžiciach do nugátovo-čokoládovej zmesi, premiešame a následne nugátovo-čokoládovu s trochou mascarpone so šľahačkou prelejeme do misy so zvyškom lahodnej peny a aspoň minútu dôkladne miešame.

6. Na suchej panvici si zľahka opražíme nadrvené lieskovce.

7. Plát natrieme nugátovým krémom, posypeme lieskovcami a položíme naň ďalší plát, pri ktorom opakujeme znovu tento postup, kým sa nám neminú všetky pláty a krém. Užívajte si tento skvelý zážitok.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku