Paradajková polievka 3x inak

RECEPT: Paradajková polievka 3x inak

Na slano aj na sladko, horúco či studeno. Paradajkovú si môžete naozaj pripraviť na množstvo spôsobov. Okrem toho, že je chutná a zdravá, jej príprava je rýchla a dokonca je paradajková polievka často veľmi populárna aj u detí. Fľaky po nej sa už odstraňujú trošku horšie, ale žlčové mydlo si s nimi predsalen dokáže poradiť! Poďte si s nami pripraviť chutnú paradajkovú polievku na tri spôsoby.

Paradajková s ryžou a majoránkou

Potrebujeme:

1 cibuľu

½ hrnčeka ryže

soľ

mleté korenie

olej

2 klinčeky

majoránka

cukor

paradajkový pretlak

Príprava:

Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na oleji do sklovita. Pridáme prepláchnutú ryžu, chvíľku spoločne opekáme. Následne zalejeme studenou vodou (2l) dochutíme soľou, korením a necháme variť. Po 20 minútach pridáme paradajkový pretlak, klinčeky a cukor podľa chuti. Podrvíme v dlaniach sušenú majoránku a zamiešame do polievky, necháme ešte pár minút prevrieť a máme hotovo.

Hustá paradajková s bazalkou a parmezánom

Fantastickú hustú paradajkovú polievku si môžete dopriať nielen ako rýchly obed ale aj ako výbornú ľahkú večeru.

Potrebujeme:

2 cibule

5 paradajok

1 konzerva pasírovaných paradajok/pretlaku (250 ml)

2 lyžice olivového oleja

1 lyžička soľ

čierne korenie

1 lyžička cukor

bazalka

parmezán

Postup:

Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame na drobno. V hrnci si rozpálime olej a osmažíme si pokrájanú cibuľu. Keď začne rozvoniavať pridáme paradajky, posolíme, pokoreníme a necháme spolu aj s lyžičkou cukru podusiť. Po chvíli pridáme aj pasírované paradajky z konzervy. Povaríme približne 5 minút a následne zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak by sa vám zdala príliš hustá, môžete ju zriediť podľa preferencie vodou alebo vývarom. Polievku necháme prejsť varom. Ozdobíme bazalkou s hoblinami parmezánu a môžeme servírovať.

Hustá paradajková

Gazpacho

Studená mňamka z Andalúzie sa usídľuje už aj v našej letnej kuchyni. Je osviežujúca a jej príprava vám zaberie len pár minút. Vyskúšajte tú podľa nášho receptu.

Potrebujeme:

500 g paradajky

1 šalátová uhorka

2 strúčiky cesnaku

1 paprika

2 lyžice kvalitného olivového oleja

1 lyžicu vínneho octu

soľ

mleté korenie

chlieb na hrianku/krutóny

Z uhorky odstránime stred zo zrniečkami a spolu so všetkými ostatnými ingredienciami rozmixujeme v mixéri do hladka. Octom, soľou a korením dochutíme podľa potreby. Necháme odpočinúť a vychladnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Ozdobíme kúskom uhorky, prípadne lístkom z bazalky. Podávame s hriankou alebo osmaženými krutónmi.

Gazpacho
0 0 hlasov
Hodnotenie článku