Sezóna medvedieho cesnaku je pomerne krátka, predĺžiť ju však môže priaznivé počasie, a tak v lepšom prípade máme viac ako dva mesiace, aby sme si pripravili skvelé jedlá z tejto byliny. Jedným z nich môže byť aj polievka z medvedieho cesnaku s krupicovými haluškami – zahreje, trochu zaštípe, no zároveň pohladí vďaka smotane. Vyskúšajte náš recept na tento pokrm.
Čo potrebujeme na polievku z medvedieho cesnaku
- dve plné hrste čerstvého medvedieho cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 3 PL hladkej múky
- 200 ml smotany
- 1 väčšia cibuľa
- biele korenie
- mletá rasca
- soľ
- bravčová masť
- voda
Na krupicové halušky
- 1 vajce
- detská krupica
- voda
- štipka soli
Ako pripraviť polievku z medvedieho cesnaku
1. Cibuľu si očistíme, nakrájame na drobno a vo väčšom hrnci orestujeme na bravčovej masti.
2. K cibuli pridáme hladkú múku a za neustáleho miešania si urobíme svetlú zápražku. Tú následne zalejeme približne 1,2 litrom vody a necháme zovrieť.
3. Medzitým si ošúpeme zemiaky, nakrájame na menšie kocky a spoločne s bielym korením, mletou rascou a soľou pridáme do hrnca. Necháme variť pod pokrievkou, kým zemiaky nie sú mäkké.
4. Následne si umyjeme a osušíme medvedí cesnak, nakrájame ho na menšie kúsky, a keď sú zemiaky mäkké, pridáme ho spoločne so smotanou do hrnca. Necháme chvíľu povariť, stačí aj 5 minút.
5. Zoberieme si tyčový ponorný mixér a obsah hrnca dôkladne rozmixujeme.
6. Vo väčšej šálke si vyšľaháme vajce, pridáme asi 3 PL vody a pridávame krupicu, kým nám nevznikne hustá hmota na halušky. Lyžicu ponoríme do hrnca s polievkou a následne si na jej špičku naberieme budúcu halušku, ktorú „vypustíme“ do polievky. Mala by sa sama odlepiť. Takto urobíme všetky halušky, necháme asi tri minúty povariť, odstavíme, necháme mierne vychladnúť a môžeme servírovať. Dobrú chuť.