Pravá holandská omáčka

Recept: Pravá holandská omáčka

Lahodná holandská omáčka má v kuchyni množstvo využití – skvele sa hodí k rybám, najmä k lososovi, jej chuť vynikne iba tak na pošírovanom vajíčku a jej kvality oceníte aj v kombinácii so špargľou. Zaujímavosťou je, že napriek svojmu názvu vznikol tento pokrm vo Francúzsku. Prečo sa teda volá holandská omáčka? Pretože počas 2. svetovej vojny bol vo Francúzsku nedostatok masla a museli ho dovážať z Holandska a odvtedy tejto omáčke nikto inak nepovie. Ako si ju však pripraviť?

Čo potrebujeme na holandskú omáčku

  • 110 g tradičného masla
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL bieleho vína
  • 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Ako pripraviť holandskú omáčku

1. Na šporáku si zapneme mierny oheň, postavíme naň panvicu, na ktorej rozpustíme maslo. Počas tohto procesu na povrchu vznikne biela pena, pre lepšiu chuť ju odoberieme lyžicou.

2. Vo väčšom hrnci dáme variť vodu, keď zovrie, vypneme plameň a chvíľu necháme vychladnúť. Keď prestane byť voda v hrnci vriaca, položíme naň misku so žĺtkami a dôkladne miešame dovtedy, kým sa z nich nevytvorí hustá pena.

3. Následne primiešame citrónovú šťavu a opäť dôkladne vymiešame.

4. Do tejto zmesi za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo, víno, soľ a korenie. Miešame dovtedy, kým nemáme dokonale hladkú omáčku.

Kde môžete použiť holandskú omáčku

Na raňajky si môžete pripraviť chutné vajcia benedikt na zapečenej žemličke s opraženou slaninkou či údeným lososom a zaliať holandskou omáčkou.

Holandská omáčka rovnako pomôže vyniknúť skvelej chuti lososa. Toho môžete pokojne pripraviť minimalisticky – osoliť, okoreniť, potrieť olivovým olejom či rozpusteným maslom, osmažiť zo všetkých strán na panvici a následne na 10 minút vložiť do rúry vyhriatej na 160 °C.

Ako si pripraviť špargľu k holandskej omáčke? Približne 4 minúty ju povaríte vo vode dochutenej soľou, cukrom a bielym vínom. Následne si na panvici rozpálite maslo a špargľu restujete ešte ďalšie 3 minúty. Potom ju už len stačí zaliať holandskou omáčkou, dozdobiť čerstvými bylinkami a môžete podávať. Dobrú chuť.

Kde môžete použiť holandskú omáčku
0 0 hlasov
Hodnotenie článku