Prívarok z maslovej tekvice

Recept: Prívarok z maslovej tekvice s kôprom a zemiakmi

Zvyčajne sa toto jedlo pripravuje z bielej tekvice, ktorá je mäkšia, má väčší jadrovník, a teda aj viac odpadu, a ľahšie sa rozvarí. Ak však chcete uchovať konzistenciu prívarku a štruktúru zeleniny, maslová tekvica je na tento recept ako stvorená. Zároveň ho vďaka svojej jedinečnej a nezameniteľnej vôni a krémovej chuti posunie na nový level. Ako na to? Vyskúšajte náš recept.

Čo potrebujeme na tekvicový prívarok

  • ½ väčšej maslovej tekvice
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 zväzok kôpru
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • maslo
  • hladkú múku
  • cukor
  • ocot
  • zemiaky
  • mletú rascu

Ako pripraviť tekvicový prívarok

1. Polovicu väčšej maslovej tekvice očistíme a nastrúhame nahrubo.

2. Nadrobno si nakrájame dve ošúpané stredne veľké cibule a vo veľkom hrnci ich na rastlinnom oleji orestujeme.

3. Do hrnca pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame, pár minút restujeme, následne osolíme, zakryjeme pokrievkou a chvíľu dusíme.

4. Po pár minútach tekvicu zalejeme vodou a asi 40 minút necháme dusiť pod pokrievkou.

5. Následne prilejeme 180 ml šľahačkovej smotany a necháme variť.

6. Medzitým si nadrobno nasekáme umytý a osušený kôpor, ktorý pridáme do hrnce a premiešame.

7. V malom hrnci si roztopíme 2 PL masla, pridáme 2 PL hladkej múky a metličkou neustále miešame. Následne prilejeme asi 20 ml smotany a ak svetlá zápražka bude ešte hustá, pridáme trochu šťavy z tekvicového prívarku.

8. Za neustáleho miešania pridáme zápražku do tekvice a necháme chvíľu povariť, mala by nám krásne zhustnúť.

9. Na záver pridáme 1 PL octu (ak varíte pre deti, môžete použiť Ume ocot), 1 PL cukru, necháme prevariť, dochutíme čiernym mletým korením, v prípade potreby ešte trochou soli a odstavíme.

10. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a varíme vo vode, ktorú sme ochutili mletou rascou. Keď sú zemiaky mäkké, môžeme podávať. Dobrú chuť.

KONDELA tip: Okrem zemiakov patrí k tekvicovému prívarku neodmysliteľne aj vajíčko. V akej forme ho podávať? Osvedčené je volské oko s roztekajúcim sa žĺtkom, neváhajte si teda pripraviť aj túto skvelú prílohu, ktorá urobí z prívarku plnohodnotný hlavný chod.

4.5 11 hlasov
Hodnotenie článku