Zvyčajne sa toto jedlo pripravuje z bielej tekvice, ktorá je mäkšia, má väčší jadrovník, a teda aj viac odpadu, a ľahšie sa rozvarí. Ak však chcete uchovať konzistenciu prívarku a štruktúru zeleniny, maslová tekvica je na tento recept ako stvorená. Zároveň ho vďaka svojej jedinečnej a nezameniteľnej vôni a krémovej chuti posunie na nový level. Ako na to? Vyskúšajte náš recept.
Čo potrebujeme na tekvicový prívarok
- ½ väčšej maslovej tekvice
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 2 stredne veľké cibule
- 1 zväzok kôpru
- soľ
- čierne mleté korenie
- maslo
- hladkú múku
- cukor
- ocot
- zemiaky
- mletú rascu
Ako pripraviť tekvicový prívarok
1. Polovicu väčšej maslovej tekvice očistíme a nastrúhame nahrubo.
2. Nadrobno si nakrájame dve ošúpané stredne veľké cibule a vo veľkom hrnci ich na rastlinnom oleji orestujeme.
3. Do hrnca pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame, pár minút restujeme, následne osolíme, zakryjeme pokrievkou a chvíľu dusíme.
4. Po pár minútach tekvicu zalejeme vodou a asi 40 minút necháme dusiť pod pokrievkou.
5. Následne prilejeme 180 ml šľahačkovej smotany a necháme variť.
6. Medzitým si nadrobno nasekáme umytý a osušený kôpor, ktorý pridáme do hrnce a premiešame.
7. V malom hrnci si roztopíme 2 PL masla, pridáme 2 PL hladkej múky a metličkou neustále miešame. Následne prilejeme asi 20 ml smotany a ak svetlá zápražka bude ešte hustá, pridáme trochu šťavy z tekvicového prívarku.
8. Za neustáleho miešania pridáme zápražku do tekvice a necháme chvíľu povariť, mala by nám krásne zhustnúť.
9. Na záver pridáme 1 PL octu (ak varíte pre deti, môžete použiť Ume ocot), 1 PL cukru, necháme prevariť, dochutíme čiernym mletým korením, v prípade potreby ešte trochou soli a odstavíme.
10. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a varíme vo vode, ktorú sme ochutili mletou rascou. Keď sú zemiaky mäkké, môžeme podávať. Dobrú chuť.
KONDELA tip: Okrem zemiakov patrí k tekvicovému prívarku neodmysliteľne aj vajíčko. V akej forme ho podávať? Osvedčené je volské oko s roztekajúcim sa žĺtkom, neváhajte si teda pripraviť aj túto skvelú prílohu, ktorá urobí z prívarku plnohodnotný hlavný chod.