Šampiňónové rizoto, ktoré môžete servírovať za 20 minút

RECEPT: Šampiňónové rizoto, ktoré môžete servírovať za 20 minút

Zostali vám v chladničke šampiňóny a neviete, čo s nimi? Pripravte si luxusné šampiňónové rizoto, ktoré budete mať hotové za chvíľu a chuťou ohúri aj náročnejších hostí.

Potrebujete:

5 väčších šampiňónov

1 hrnček ryže Arborio

2 l vývaru (kurací, zeleninový…)

1 malá šalotka

4 listy čerstvej šalvie

olivový olej

3 lyžice masla

parmezán

Postup:

1. Vývar vyberte z chladničky a zohrejte ho.

2. Na olivovom oleji speňte cibuľku, pridajte 3 šampiňóny nakrájané na cca kocky. Zvyšné šampiňóny nakrájajte na tenké plátky a odložte bokom.

3. Keď začnú šampiňóny rozvoniavať, pridajte ryžu, osoľte (ak nemáte posolený vývar) a dôkladne opražte. Zalejte vývarom a pomaly varte tak, aby bola ryža stále zaliata (dolievajte vývar podľa potreby a miešajte).

4. Na 2 lyžiciach masla opražte šalviové listy, keď začnú mierne černieť, vyberte ich, odložte bokom a na šalviovom masle opražte zvyšné šampiňóny. Odstavte.

5. Ryža bude mäkká dovarená al dente tak za 15 minút. Ak máte radi mäkšiu, varte dlhšie. Prilievajte však vývar, aby bolo rizoto stále polotekuté. Pri servírovaní sa dokonca môže liať. Ak je ryža hotová podľa vašej chuti, rizoto odstavte, primiešajte lyžicu masla a nastrúhaný parmezán podľa chuti.

6. Na tanier naložte rizoto, pridajte navrch opražené šampiňóny a listy šalvie. Prelejte zvyšným šalviovým maslom a podávajte s pohárom kvalitného bieleho vína. Dobrú chuť!


TEMPOtip: Domáci vývar majte v mrazničke stále k dispozícií. Pohodlne sa mrazí napríklad v sáčkoch určených na zmrazovanie a uchovávanie materského mlieka. Takto pripravený ho môžete pridávať do polievok a jedál tak, ako potrebujete a zároveň nebude v mraziacom boxe zaberať veľa miesta. Ak vás prekvapí poloprázdna chladnička, stačí vývar vybrať, dať variť, pridať doň na masle opraženú nastrúhanú mrkvu a kaleráb, široké rezance a rýchlu hustú polievku máte na svete.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku