Shakshuka ako skvelé raňajky či brunch

Recept: Shakshuka ako skvelé raňajky či brunch

Shakshuka (čítajte šakšuka) je nielen vtipne zneujúce, ale najmä výborné jedlo, ktorého korene môžeme hľadať na severe Afriky. Odtiaľ sa rozšírilo do celej Stredomorskej oblasti a vďaka svojej jednoduchej príprave a vynikajúcej, letnej chuti aj do ďalších končín sveta. Pri troške fantázie by sme ho mohli prirovnať k nášmu leču: základom sú paradajky, papriky a vajíčka. Výsledok je však trochu iný. Ako si pripraviť shakshuku, ktorá je výborná ako raňajky či skorý obed? Vyskúšajte náš recept.

Čo potrebujeme na shakshuku

  • konzervu lúpaných rajčín
  • 1 žltú papriku
  • 1 červenú papriku
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 vajcia
  • celú rascu
  • biele mleté korenie
  • kajanskú papriku (prípadne inú štipľavú papriku)
  • červenú sladkú papriku
  • soľ
  • olivový olej
  • čerstvý koriander/petržlenovú vňať
  • voda

Ako pripraviť shakshuku

1. Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno, na panvici si rozpálime olivový olej a orestujeme najprv cibuľu, potom pridáme cesnak s celou rascou.

2. Následne pridáme na malé kúsky nakrájané papriky, červenú mletú papriku, kajenskú papriku a restujeme približne 7 minút, kým paprika trochu nezmäkne. Dávajte si pozor, aby vám mleté papriky neprihoreli.

3. Pridáme konzervované lúpané paradajky, osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Občas premiešame, a keď sa nám zdá, že je nutné, podlejeme opäť vodou.

4. Ako sa začne zelenina rozpadávať, približne po 30 minútach, vyklopíme vajíčka – nemiešame, a máme dve možnosti, ako ich urobiť – ak máte panvicu s plastovou rúčkou, vajcia vyklopte, prikryte a nechajte ich na miernom plameni približne 5 minút. Následne vypnite plameň, odokryte panvicu, odstavte ju mimo šporák a nechajte trochu vychladnúť. Ak máte celokovovú panvicu, vajíčka vyklopte a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 5 minút. Vytiahnite a tiež nechajte trochu vychladnúť. Na záver shakshuku posypte nasekaným koriandrom či petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.

Tempo tip: Shakshuka výborne chutí s jednoduchými plackami – stačí si iba zmiešať vodu, polohrubú múku a soľ v pomere, ktorý vám vyhovuje – menej vody, viac múky, ak chcete tuhšie a hrubšie placky. V prípade, že preferujete jemnejšie a palacinkovejšie placky, použite viac vody. Cesto opečte na suchej panvici bez oleja z oboch strán a máte skvelé placky.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku