Recept: Skvelý langoš ako od babičky

Langoš – nestarnúca klasika, ktorá neodmysliteľne patrí k jarmokom, tradičným zábavám a tiež kuchyni najmä v južnej časti Slovenska. V minulosti sa však pripravoval inak: keď zvýšilo cesto na chlieb, vyvaľkala sa z neho placka, ktorá sa spoločne s chlebom upiekla v peci. Vďaka tomu, že nebol taký mastný, sa podával ako príloha k mäsu či iným jedlám. Dnešné langoše sú výrazne ťažšie pre žalúdok, no ak ho viete správne pripraviť, jeho chuť vás dokáže vystreliť do výšin. Ako na to?

Čo potrebujeme na langoš

  • 1 kg hladkej múky
  • 450 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 20 g čerstvého droždia
  • soľ
  • bravčovú masť na vyprážanie

Ako pripraviť langoš

1. Mlieko si trochu zohrejeme, aby bolo vlažné. Vo väčšej mise spoločne s mliekom metličkou vymiešame vajcia, droždie, soľ aj kyslú smotanu.

2. Keď je táto zmes kompaktná, pridáme múku a vypracujeme hladké cesto.

3. Cesto vložíme do väčšieho igelitového vrecúška, vytlačíme z neho všetok vzduch a zaviažeme šnúrkou.

4. Takto zabalené cesto vložíme do chladničky a necháme ho odstáť počas noci.

5. Nasledujúci deň si z neho odtrhneme guľku veľkú ako päsť dieťaťa, roztlačíme ho a stred natiahneme na požadovanú veľkosť.

6. Vyprážame na bravčovej masti z oboch strán. Ak cesto nespotrebujete na jedenkrát, pokojne si ho môžete nechať v chladničke a urobiť zvyšné langoše nasledujúci deň.

Tempo tip: Langoše môžeme potrieť aj roztopeným maslom s pretlačeným cesnakom. Skvelou prílohou, ktorá tomuto pokrmu dodá šmrnc, je tiež nastrúhaný syr. Ideálne v kombinácii s kyslou smotanou.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku