Slovenská marlenka

Recept: Slovenská marlenka

Medový zázrak. Aj tak môžeme nazvať dnes už legendárny koláč, ktorý sa v našich končinách rozšíril vďaka Gevorgovi Avestiyanovi. Mužovi z Arménska, ktorý sa presťahoval do Českej republiky, a keďže sa mu nedarilo získať prácu, rozhodol sa piecť tradičný rodinný recept a predávať ho do kaviarní. Stal sa z neho hit. Ak aj vy máte radi marlenku, vyskúšajte tento slovenský recept.

Čo potrebujeme na slovenskú marlenku

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 240 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • nasekané vlašské orechy na posypanie

Na krém:

  • 200 g masla
  • 1 konzerva salka

Ako pripraviť slovenskú marlenku

1. Do väčšej misy dáme hladkú múku, práškový cukor, vajcia, med, sódu bikarbónu. Maslo si roztopíme v randlíku, prilejeme do misy a metličkami vyšľaháme na cesto, ktoré svojou konzistenciou pripomína o čosi hustejšie lievancové cesto – tak, aby sa dalo natierať. Ak sa nám zdá príliš husté, prilejeme trochu mlieka.

2. Obsah misky si rozdelíme na štyri časti, plech vystelieme papierom na pečenie a jednu časť naň natrieme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na asi 7 minút. Každá rúra však pečie inak, preto je dobré korpus pravidelne sledovať. Že je hotový, spoznáme tak, že má zlatistú farbu a okraje trošku nahnedlé.

3. Vytiahneme, papier s korpusom vyberieme z plechu a necháme vychladnúť – bude sa nám s ním potom lepšie manipulovať.

4. Keď máme korpusy marlenky upečené, pustíme sa do krému: v mise mixérom či robotom vyšľaháme maslo až potom k nemu pridáme salko. Aj krém si môžeme rozdeliť na štyri rovnaké diely.

5. Krémom následne natrieme každý z plátov, postupne ich na seba vrstvíme a trochu stlačíme. Kraje marlenky zarovnanáme a tiež natrieme. Na záver posypeme orechmi a necháme vychladiť v chladničke. A môžeme si užívať tento medový zázrak.

Tempo tip: Ak by ste chceli marlenku ešte skrášliť alebo nasadiť povestnú čerešničku na torte, vo vodnom kúpeli si roztopte čokoládu s trochou masla a jemne ňou – napríklad v čiarach – polejte dezert.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku