Šošovicový šalát s cuketou a mätou

Recept: Šošovicový šalát s cuketou a mätou

Máte chuť po koncoročných sviatkoch a oslavách na niečo jednoduchšie a ľahšie? Zrejme nebudete jediní. Preto sme si pre vás pripravili sýty, no zároveň pre žalúdok veľmi dobre stráviteľný šalát. Kombinácia šošovice, cukety, výraznej limetky a avokáda môže pripomínať dovolenku pri Stredozemnom mori. Ak sa chcete na chvíľu teleportovať do teplých krajín a vychutnať si skvelé jedlo, vyskúšajte šošovicový šalát s cuketou a mätou.

Čo potrebujeme na šošovicový šalát s cuketou a mätou

  • 100 g zelenej šošovice
  • 3 menšie cukety
  • 2 avokáda
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 hrste lístkov čerstvej mäty
  • čerstvú šťavu zo 4 limetiek
  • slnečnicové semienka

Ako pripraviť šošovicový šalát s cuketou a mätou

1. V randlíku si dáme variť vodu, keď začne bublať, nasypeme do nej šošovicu a varíme približne 45 minút. Chceme, aby šošovica bola mäkká, ale aby stále držala svoj tvar. Keď je šošovica hotová, scedíme ju a necháme vychladnúť.

2. Počas varenia šošovice si umyjeme cukety – nešúpeme. Zoberieme škrabku na zeleninu a nakrájame si ich pomocou nej na tenké podlhovasté plátky.

3. Mätu si umyjeme, usušíme a nasekáme nadrobno.

4. Avokádo zbavíme kôstky, vydlabeme jadro lyžicou a nakrájame na menšie kocky.

5. Keď máme všetko pripravené a šošovica je už vychladená, všetko spoločne zmiešame vo veľkej mise: šošovicu, cuketu, avokádo, limetkovú šťavu aj olivový olej. Na záver ešte posypeme hrsťou, dvomi slnečnicových semienok a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Tempo tip: Výhodou tohto receptu je, že šošovicový šalát si vždy môžete pripraviť trochu inak. Raz pridáte navyše reďkovku, inokedy zase vymeníte slnečnicové semienka za opražené kešu orechy, nabudúce zase prihodíte jadierka granátového jablka či fazuľové klíčky. Nebojte sa skúšať nové veci, pokaziť rozhodne nemáte čo.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku