Tradičné čínske kung pao

Recept: Tradičné čínske kung pao

Soté, najčastejšie s ryžou, je u nás veľmi obľúbený pokrm. Jeho príprava sa líši od mesta k mestu, od rodiny k rodine. Korene môžeme hľadať azda v našich končinách najznámejšom čínskom jedle: kung pao. Tento tradičný pokrm z čínskej provincie Sečuan je pomenovaný na počesť uznávaného dôstojníka jednej z miestnych dynastií, ktorý získal titul Gong Bao. Aký je však recept na výborné kung pao?

Čo potrebujeme na kung pao

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 PL oleja (ideálne arašidového)
  • 1 ČL sečuánskeho korenia
  • 6 čili papričiek
  • zázvor
  • 1 mladá cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g arašidov (opražených, v opačnom prípade si ich môžete na suchej panvici opražiť sami)

Na marinádu na mäso

  • 2 ČL sójovej omáčky (svetlej)
  • 1 ČL ryžového vína
  • 1 ČL cukru

Na omáčku

  • 1 ČL sójovej omáčky (svetlej)
  • 1 ČL sójovej omáčky (tmavej)
  • 1 ČL ryžového octu
  • 2 PL kuracieho vývaru
  • 1 ČL cukru
  • sezamový olej

Ako pripraviť kung pao

1. Vo väčšej mise si zmiešame 2 ČL svetlej sójovej omáčky 1 ČL ryžového vína, 1 ČL cukru. Do tejto marinády naložíme kuracie mäso nakrájané na rezance, spoločne premiešame, prikryjeme a necháme marinovať približne 45 minút na vzduchu (mäso nedávame do chladničky).

2. Kým sa nám mäso na kung pao marinuje, v miske si zmiešame suroviny na omáčku: tmavú a svetlú sójovú omáčku, ryžový ocot, kurací vývar, cukor a pár kvapiek sezamového oleja.

3. Strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na plátky, z koreňu zázvora si odkrojíme približne 3 cm, tento kúsok očistíme a nakrájame rovnako ako cesnak na tenké plátky. Mladú cibuľku si nasekáme na kolieska a čili papričky na menšie kúsky.

4. Ideálne vo woku, ak wok nemáte, môžete použiť i vyššiu panvicu, si zohrejme olej, prihodíme čili papriky a osmažíme ich dochrumkava. Potom pridáme mäso a za stáleho miešania ho restujeme dovtedy, kým nie je biele zo všetkých strán. Následne prihodíme cibuľku, cesnak, zázvor a spoločne restujeme za priebežného miešania približne 5 minút.

5. Do panvice či woku pridáme omáčku na kung pao, spoločne s mäsom pár minút povaríme, potom pridáme arašidy, premiešame a podávame s ryžou. Dobrú chuť.

5 1 vote
Hodnotenie článku