Tradičné vianočné marokánky

Recept: Tradičné vianočné marokánky

Jednoduché, rýchle a skvelé. Tradičné marokánky sú placky plné orieškov a sušeného ovocia, ktoré môžeme ešte poliať čokoládou. Na vrchu krásne chrumkavé, uprostred príjemne mäkučké. Či už ste marokánky nikdy nepiekli, alebo patríte medzi tých, ktorí si bez nich nevedia predstaviť Vianoce, tento recept je presne pre vás. Ako na to?

Čo potrebujeme na marokánky

Na cesto:

  • 120 g hladkej múky
  • 600 ml plnotučného mlieka
  • 6 PL masla
  • 6 PL javorového sirupu
  • 6 PL ovsených vločiek
  • 120 g arašidov
  • 120 g hrozienok
  • 120 g sušených brusníc
  • 120 g mandlí

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 30 g masla

Ako pripraviť marokánky

1. Do veľkého hrnca si dáme mlieko, maslo a sirup, privedieme k varu, odstavíme a za neustáleho miešania prisypávame po trochách hladkú múku.

2. V sekáčiku k mixéru si nasekáme arašidy a mandle, nasypeme do hrnca spoločne s ovsenými vločkami, hrozienkami a tiež brusnicami a dôkladne zmiešame.

3. Keď nám táto kašovitá zmes vychladla, pokojne ju môžeme ochutnať – nepotrebuje ešte trochu cukru alebo zahustiť či zriediť? Hmotu by sme totiž mali bez problémov vedieť natrieť, nemala by byť prihustá ani pririedka.

4. Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý dávame približne 1 PL kaše, ktorú následne stierkou rozotrieme. Samozrejme, marokánky si môžete pripraviť väčšie i menšie, hrubšie aj tenšie. Medzi jednotlivými kruhmi necháme cca 1,5 cm rozostupu, aby sa nám nezlepili.

5. Rúru si vyhrejeme na 185 °C a marokánky pečieme 20 minút. Že sú hotové, spoznáme podľa skaramelizovanej spodnej časti. Ak sa vám po vytiahnutí budú stať ešte nedopečené, keď vychladnú, budú marokánky pevnejšie.

6. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s maslom, v tejto poleve následne spodnú časť marokániek namáčame a necháme stuhnúť. Uložíme do uzatvárateľnej dózičky a môžeme maškrtiť.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku