3 tipy na marinádu

Recept: Užite si grilovačku

3 tipy na marinádu

Víno, pivo či limonáda, príjemný tieň v altánku alebo pod slnečníkom, sálajúce horko z grilu a dokonalá vôňa, ktorá si podmanila celú záhradu aj s osadenstvom. Grilovačky k letu neodmysliteľne patria – sú skvelou príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a rodinou, vychutnať si delikátne jedlo pod holým nebom a užiť si nekonečnú pohodu. Tajomstvo dokonalo pripraveného mäsa sa však neukrýva iba v dobrom mäsiarovi, kvalitnom grile, ale aj špičkovej marináde. Pripravili sme pre vás recepty rovno na tri marinády, ktoré urobia z vašej grilovačky nezabudnuteľnú udalosť.

Horčicová marináda

Jednoduchá omáčka, ktorá hrá pestrými chuťami a dodá mäsu šťavu. Skvelá je napríklad v kombinácii s kuracími prsiami. Čo potrebujete na túto marinádu?

  • jemný kečup (v ideálnom prípade domáci)
  • plnotučná horčica
  • worcestrová omáčka
  • sójová omáčka
  • drvené sušené oregano
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • cesnak

Horčicovú marinádu si pripravíme tak, že 2 strúčiky cesnaku pretlačíme do väčšej misy, ideálne uzatvárateľnej. Do misy pridáme približne 1 dcl – 1,5 dcl kvalitného olivového oleja, osolíme, okoreníme, pridáme kečup a horčicu (ak chcete sladšie mäso, odporúčame viac kečupu, ak trochu ostrejšie, viac horčice), zalejeme trochou sójovej a worcestrovej omáčky, pridáme oregano a dôkladne premiešame. Do takto pripravenej marinády naložíme mäso a necháme marinovať niekoľko hodín, najlepším riešením je nechať ho cez noc v chladničke.

Horčicová marináda

Jogurtovo-bylinková marináda

Ľahká letná marináda, ktorá dokáže krásne zjemniť chuť mäsa. Odporúčame ju používať najmä k bravčovine – panenka, kotleta, rezne či krkovička. Čo potrebujeme na túto marinádu?

  • 250 g bieleho jogurtu
  • čerstvé bylinky: rozmarín, tymián, oregano, iné podľa chuti
  • cesnak
  • olivový olej

Bylinky si nasekáme nadrobno a vo väčšej mise premiešame s bielym jogurtom. Následne pridáme olivový olej, približne 50 ml a 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a opäť dôkladne premiešame. Do marinády vložíme mäso a necháme niekoľko hodín marinovať.

Marináda na rebierka

Zbožňujete grilované rebierka? Táto marináda je presne pre vás – výrazná, odvážna, no zároveň nesmierne lahodná. Čo budeme potrebovať?

  • 250 ml whiskey
  • 250 ml kvalitného kečupu
  • 120 g cukru (ideálne tmavého)
  • cesnak
  • 60 ml vínneho octu
  • horčičné semiačka
  • worcesterovú omáčku
  • soľ
  • farebné korenie

V hlbšej panvici si zmiešame všetky ingrendiencie na marinádu a na miernom ohni privedieme do varu. Túto zmes necháme približne 20 – 25 minút pobublávať, následne ju odstavíme a necháme vychladnúť. Výhodou tejto marinády je, že ju môžete použiť nielen na marinovanie mäsa, ale aj ako omáčku ku grilovaným rebierkam.

Marináda na rebierka
0 0 hlasov
Hodnotenie článku