Spaghetti bolognese alebo aj bolonské špagety sú pojem talianskej kuchyne. Legenda, ktorá si podmanila nielen Apeninský polostrov, ale takmer celú Európu. Cestoviny a paradajky sú pre túto oblasť povestné. Slováci zase dlhé stáročia varili vo veľkom zo strukovín. Rozhodli sme sa preto skombinovať našu lásku k strukovinám a tú taliansku k cestovinám a paradajkám. A tak vznikli tieto vegetariánske bolonské špagety.
Čo potrebujeme na vegetariánske bolonské špagety
- 400 g červenej šošovice
- 120 g sušených paradajok
- 600 g konzerovavných paradajok
- 250 g paradajkového pretlaku
- 2 väčšie mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne mleté korenie
- olivový olej
- kvalitné špagety
Ako pripraviť vegetariánske bolonské špagety
1. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubo.
2. Sušené paradajky si nakrájame na menšie kúsky a roztlačíme cesnak.
3. Vo veľkom hrnci zmiešame sušené paradajky, paradajky z konzervy, paradajkový pretlak, nastrúhanú mrkvu, cesnak, šošovicu a zalejeme približne 350 ml vriacej vody.
4. Túto zmes spolu varíme 45 – 60 minút, občas premiešame.
5. Tesne pred dokončením omáčky si pripravíme cestoviny.
6. Nakoniec všetko spolu zmiešame a môžeme podávať.
Tempo tip: Namiesto červenej šošovice môžete použiť aj červenú fazuľu.