Vianočné kávové zrno

Recept: Vianočné kávové zrno

Milovníci kávy by azda nenašli lepší zákusok ku svojmu obľúbenému nápoju ako kávové zrno. Tento tradičný dezert si však nájde svoje miesto nielen pri poobedňajšej sieste, ale aj počas Vianoc. Kombinácia čokolády a výraznej, príjemne horkastej kávovej chuti pripomína tyčinku Kofilu. Chcete si aj vy pripraviť tento koláč počas vianočných dní? Vyskúšajte náš recept na kávové zrno.

Čo potrebujeme na kávové zrno

  • 500 g čokoládového pudingu (ideálne BB puding)
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g tradičného masla
  • 5 PL zomletej kávy
  • 3 PL kondenzovaného mlieka (Salko)
  • 0,5 dcl rumu

Na polevu

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g tuku (napríklad Cera)

Ako pripraviť kávové zrno

1. Vo väčšej mise si z pudingu (prášku), cukru, masla, kávy (používame zomletú kávu bez akejkoľvek vody), kondenzovaného mlieka a rumu vymiešame husté cesto.

2. Cesto si rozdelíme na dve polovice, z ktorých na doske vyvaľkáme valčeky.

3. Z valčekov odkrajujeme nožom kúsky rovnakej veľkosti. Z týchto kúskov vytvarujeme kávové zrno.

4. Aby cesto pripomínalo čo najviac kávové zrno, urobíme do neho cez stred vareškou či nožíkom ryhu.

5. Takto pripravené kávové zrná si umiestnime na mriežku, pod ktorú umiestnime zbernú nádobu.

6. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme horkú čokoládu s tukom, vďaka čomu získame polevu na kávové zrná.

7. Silikónovým štetcom aspoň 2x natrieme kávové zrná po povrchu, necháme zatuhnúť a uložíme do chladničky.

Tempo tip: Ak radi experimentujete, kávové zrno si môžete pripraviť aj v mierne pozmenenej verzii. Do kakaovo-kávového cesta obalíte kúsky marcipánu, ktorý bude plniť úlohu plnky. Vďaka tomu získa tento dezert úplne nový rozmer.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

Adventný kalendár receptov
0 0 vote
Article Rating
Viac článkov
Aby chrípka nemala šancu
Aby chrípka nemala šancu