Vianočné medovníky

Recept: Vianočné medovníky

Zdobíme nimi stromček, robíme z nich chalúpky, sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc a tiež niektorých rozprávok. Medovníky patria k tým najkrajším sviatkom v roku podobne ako sneh či jedlička. Niet sa čomu čudovať, okrem praktického využitia, krásne rozvoňajú domov a tiež skvelo chutia. Teda v tom prípade, ak máte na medovníky dobrý recept. My sme si pre vás jeden, desaťročiami overený, pripravili. Ako na to?

Čo potrebujeme na medovníky

  • 4 PL medu
  • 3 PL mlieka
  • 2 vajcia
  • 280 g práškového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Ako pripraviť medovníky

1. V menšom hrnci si rozpustíme 4 lyžice medu s 3 lyžicami mlieka, túto zmes však nevaríme a necháme ju vychladnúť.

2. Do zmesi pridáme 2 vajcia a dôkladne ju premiešame.

3. K zmesi na medovníčky primiešame práškový cukor a nakoniec hladkú múku, škoricu a sódu bikarbónu.

4. Cesto na medovníky necháme v chladničke počas noci v igelitovom vrecúšku, ráno si ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát, z ktorého vykrajujeme rôzne tvary.

5. Plech si vymastíme maslom, naukladáme naň medovníky – nie príliš blízko seba, budú sa totiž nafukovať a rásť.

6. Vyhrejme si rúru na 175 °C a medovníky pečieme približne 10 minút dovtedy, kým nie sú krásne napučané a zlatisté.

7. Tesne po upečení medovníčky natrieme rozšľahaným vajcom s práškovým cukrom.

Tempo tip: Medovníky nemusia byť zdobené iba cukrovou polevou, ešte predtým, ako ich dáte piecť, môžete ich ozdobiť napríklad vlašskými orechmi, hrozienkami či sušenými slivkami. Pre lepšiu chuť tiež odporúčame, keď budete medovníčky jesť až po pár dňoch po upečení.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

Adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku