Dezerty s rumovým nádychom sú počas tuhej zimy skvelé: trošku zahrejú a výborné sa hodia ku grogu či čaju s rumom. Medzi tie najobľúbenejšie patria nepečené rumové guličky, ktoré si môžete pripraviť aj s deťmi – také sú jednoduché. Tento recept je približne na 40 kúskov tohto dezertu, takže pomoc ďalších rúk na šúľanie je rozhodne vítaná. Ako na to?
Čo potrebujeme na nepečené rumové guličky
- 100 g masla
- 280 g práškového cukru
- 5 PL rumu
- 12 PL kakaa
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g mletých piškót (v prípade potreby, ak máte radšej pevnejšie a suchšie cesto)
- mletý kokos
Ako pripraviť nepečené rumové guličky
1. Maslo si nakrájame na menšie kúsky či plátky, vložíme do väčšej misy a necháme zmäknúť.
2. Do misy pridáme práškový cukor, kakao, mleté orechy (ak chcete, aj piškóty) a prilejeme kvalitný rum.
3. Najlepšie rukami vypracujeme kompaktné cesto na guličky.
4. Misu s cestom dáme do chladničky trochu zatuhnúť aspoň na 30 minút.
5. Z cesta si lyžičkou odoberáme malé kúsky a v rukách vyšúľame guličky.
6. Guličky obalíme v mletom kokose, dáme do papierového košíčka, vložíme do uzatvárateľnej dózy a skladujeme v chladničke.
Tempo tip: Na obaľovanie rumových guličiek nemusíte používať iba kokos, existuje množstvo alternatív. Napríklad ich môžete obaliť v zomletých orechoch, pistáciách, nasekanej čokoláde či kakau.