Vianočné punčové rezy

Recept: Vianočné punčové rezy

Šťavnatý, mäkký, svieži, sladký, trochu kyslý, alkoholový, piškótový. Vianočný punčák je chameleón chutí – každý si v ňom nájde to svoje. Najmladší syn sa rehoce, že konečne ochutnal rum, otec sa raduje, že konečne viac osviežujúcejší ako sladký koláč a teta Marta si zase pochvaľuje mäkučké piškótové cesto. Punčové rezy majú medzi vianočným pečivom vyhradené svoje miesto. Odhodlajte sa aj vy tento rok pripraviť nestarnúcu klasiku. Ako na to? Vyskúšajte náš rodinný recept.

Čo potrebujeme na punčové rezy

Na 1 korpus (potrebujeme 3 korpusy)

  • 4 vajcia
  • 6 PL vlažnej vody
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • ríbezľový džem (na natieranie korpusov)

Na punčový sirup

  • 0,5 l kvalitného malinového sirupu
  • 100 ml vody
  • 100 ml rumu
  • šťava z jedného citróna
  • kryštálový cukor

Na polevu

  • 250 g práškového cukru
  • 1 PL vriacej vody
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • červené farbivo

Ako pripraviť punčové rezy

1. Mixérom si vyšľaháme 4 žĺtky s cukrom na kompaktnú penu, postupne pridávame vodu po lyžiciach, pridáme múku a kypriaci prášok a ručne premiešame. Zo 4 bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh a ten tiež ručne primiešame k cestu.

2. Plech si vystelieme papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C si upečieme tri korpusy. Každý by mal v rúre stráviť okolo 20 minút. Necháme im vychladnúť.

3. Kým korpusy chladnú, pripravíme si punčový sirup. Do vriacej vody pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a odstavíme. Následne pridáme zvyšné suroviny – sirup, vodu, rum, citrónovú šťavu a cukor. Koľko cukru pridať? Podľa chuti sirupu a vašich preferencií, každý sirup totiž chutí inak. Necháme vychladnúť.

4. Spodný korpus natrieme hrubou vrstvou ríbezľového, ideálne redšieho džemu.

5. Korpus, ktorý bude v strede, nakrájame na 5 centimetrov hrubé pásy.

6. Vychladnutý sirup si nalejeme do hlbokého plechu a v ňom namočíme každý druhý korpusový pás. Tie pokladáme na striedačku – namočený, nenamočený – na korpus natretý džemom. Ak nám ostane sirup, polejeme ním iba namočené pásy, suché pásy nasiaknú od svojich napitých susedov. Na čo je to dobré? Vďaka tomuto kroku vznikne zaujímavé mramorovanie.

7. Džemom natrieme pásy a položíme na ne tretí korpus. Ten zaťažíme napríklad plechom, do ktorého položíme kameň, vrecko múky alebo mažiar. Na noc necháme odležať v chladničke.

8. Na druhý deň si pripravíme polevu: zo šťavy, vody, farbiva a cukru vymiešame hustú hmotu. Tou natrieme vrch korpusu a necháme zatuhnúť.

Tempo tip: Aby sa vám punčové rezy čo najlepšie natierali džemom, vyberajte taký, v ktorom nie sú veľké kusy ovocia a nevyznačuje sa príliš hustou konzistenciou. V opačnom prípade by sa vám mohli piškótové korpusy trhať.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

Adventný kalendár receptov
3.3 8 hlasov
Hodnotenie článku