recept na vianočný zemiakový šalát

Recept: Vianočný zemiakový šalát

Od mesta k mestu, od rodiny k rodine – zemiakový šalát robí každý úplne inak. Zhodneme sa však na jednej zásadnej veci: najlepšie zemiaky na vianočný šalát majú označenie A. Prečo? Sú pevné, trochu lojovité, málo múčne, nerozvárajú sa, a tak vydržia v skvelom stave aj niekoľko dní ponorené v majonézovej zmesi. Toto je základ dobrého vianočného zemiakového šalátu, ak však hľadáte inšpiráciu, môžete vyskúšať aj tento recept.

Čo potrebujeme na zemiakový šalát

  • zemiaky varného typu A, najlepšie domáce
  • majonéza
  • tatárska omáčka
  • kyslé uhorky
  • mrazená zeleninová zmes (kukurica, hrášok, mrkva)
  • cibuľa
  • plnotučná horčica
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Pozn.: neuvádzame presné gramáže surovín, tie si upravte podľa množstva zemiakového šalátu, ktorý chcete pripraviť, v prípade potreby bude uvedený správny pomer ingrediencií

Ako pripraviť zemiakový šalát

1. Zemiaky v šupe si uvaríme vo veľkom hrnci, snažíme sa vyberať strednú veľkosť, ktorá nepresahuje viac ako 5 cm na dĺžku. Varíme ich približne 20 minút, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

2. Na strunovom krájači si nakrájame zemiaky na dlhé pásiky a vložíme ich do veľkej, ideálne uzatvárateľnej misy.

3. Nakrájame si cibuľku skutočne na drobno a pár minút ju povaríme v zmesi nálevu z kyslých uhoriek a vody v pomere 1:1. Necháme vychladnúť a pridáme k zemiakom.

4. Vo vode s trochou masla, soli a korenia si uvaríme mrazenú zeleninovú zmes, precedíme cez sito a pridáme do misy.

5. Kyslé uhorky si nakrájame na drobnučké kocky a prihodíme do misy.

6. Z majonézy, horčice a tatárskej omáčky si vymiešame zmes v pomere 5:1:1. Osolíme, okoreníme, ochutnáme a prípadne doladíme. Dôležité je správne množstvo tejto majonézovej zmesi, zemiaky totiž časť vypijú, takže jej môžeme dať pokojne o trochu viac, zároveň by však v nej zemiaky nemali plávať.

7. Obsah misy dôkladne premiešame, necháme deň odstáť v chlade a ráno zemiakový šalát ochutnáme a v prípade potreby doladíme majonézou, korením či soľou.

Tempo tip: Ak ochutnáte šalát hneď po jeho premiešaní, nevyvodzujte veľké súdy – je skutočne potrebné ho nechať odstáť. Počas noci v chlade sa chute prepoja, zemiaky vysajú časť majonézovej zmesi aj soli či korenia. Preto je dobré ho nasledujúce ráno ešte mierne doladiť.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku