Voňavé mandľové amaretky

Recept: Voňavé mandľové amaretky

Amaretka – krásne slovo, však? Ak ste sa s touto pochúťkou ešte nestretli, ide o neplnenú makrónku, zväčša mandľovú, ktorá má pôvod v talianskej Lombardii. Celý názov znie Amaretti di Saronno, pretože toto chutné pečivo sa zrodilo v lombardskom regióne Saronno. Typické sú svojou vôňou a arómou, ktorú získavajú z ovocného likéru Amaretto. Hoci mnohým môžu pripomínať letnú dovolenku v Taliansku, skvelo sa hodia i na vianočný stôl. Vyskúšajte tento recept na voňavé mandľové amaretky a dostaňte kúsok leta do slovenskej zimy.

Čo potrebujeme na voňavé mandľové amaretky

  • 320 g mandlí nasekaných najemno (použiť môžeme sekáčik k mixéru)
  • 180 g práškového cukru
  • 180 g vaječných bielkov
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 0,3 dcl ovocného likéru Amaretto

Ako pripraviť voňavé mandľové amaretky

1. S prípravou amaretiek nám výrazne pomôže kuchynský robot, prípadne aspoň šľahač na mixéri. Vo väčšej mise si zmiešame mandle s cukrom a postupne za stáleho miešania prilievame vaječné bielky.

2. Postupne nám začne vznikať lepkavá hmota, aby sme vedeli, kedy je cesto akurát vymiesené, môžeme ho dokončiť rukami. Keď má správnu konzistenciu, prilejeme do neho Amaretto a mandľový extrakt, to zase môže zmeniť jeho vlastnosti. Ak sa vám zdá, že sa cesto príliš lepí, pridajte ešte trochu nasekaných mandlí či mandľovej múky.

3. Keď máme cesto vymiesené, začneme z neho formovať guľky s priemerom cca 3 cm. Aby sa nám cesto nelepilo na ruky, predtým si ich môžeme namočiť vo vlažnej vode. Vyformované guľky obalíme v práškovom cukre a pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Odporúčame medzi guľôčkami nechať dostatok priestoru, pretože sa počas pečenia trochu roztopia.

4. Mandľové amaretky pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C približne 22 minút. Keď sú na povrchu krásne popukané, povrch majú dozlata a zväčšili svoj objem, môžeme ich vytiahnuť. Necháme ich vychladnúť a pocukrujeme. Skvelé k horúcemu čaju alebo ku káve.

Tempo tip: Aby amaretky vyzerali ešte krajšie, na vrch guľôčky môžete zatlačiť aj (nelúpanú) mandľu. Toto pečivo vám vydrží čerstvé dostatočne dlho – stačí ho skladovať v uzatvárateľnej dóze a pochrumkáte si na nich aj po dvoch týždňoch.

Všetky recepty z kalendára nájdete tu: https://www.temponabytok.sk/adventny-kalendar-receptov/

adventný kalendár receptov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku