Vychutnajte si bolonské lasagne

Recept: Vychutnajte si bolonské lasagne

Lasagne sú skvelým letným jedlom, o ktoré sa môžete podeliť so svojím partnerom, rodinou či priateľmi. Ak máte radi pikniky, tento taliansky pokrm je ako stvorený, aby ste si ho zobrali so sebou – vychladnutý pekáč iba prikryjete fóliou a pokojne z neho môžete vyjedať vidličkou. Ako si teda pripraviť bolonské lasagne?

Čo potrebujeme na bolonské lasagne

Na bolonskú omáčku

  • 250 g zomletého hovädzieho zadného
  • 250 g zomletého bravčového zadného
  • 250 ml červeného vína
  • 4 plátky slaniny
  • 2 červené cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • čerstvú bazalku
  • 800 g lúpaných rajčín v plechovke
  • olivový olej
  • zeler

Na lasagne a beshamel

  • 300 g lasagní
  • malú červenú cibuľu
  • 600 ml polotučného mlieka
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • muškátový oriešok na strúhanie
  • čierne celé korenie
  • 35 g tradičného masla
  • 50 g hladkej múky
  • 70 g parmezánu alebo pecorina

Ako pripraviť bolonské lasagne

1. Najprv si najemno nakrájame cibuľu, cesnak, zeler a mrkvu.

2. Na miernom plameni si rozohrejeme veľkú a hlbokú panvicu s olivovým olejom, pridáme nakrájanú slaninu a opečieme ju dozlatova. Následne pridáme cibuľu, cesnak, zeler, tymian a restujeme približne 10 minút.

3. Pridáme zomleté mäso, lúpané paradajky, ktoré si môžeme predtým rozdrviť napríklad lyžicou, a jednu plechovku z rajčín naplníme vodou a vylejeme do panvice.

4. Zmes zalejeme vínom, osolíme, okoreníme a prihodíme čerstvú bazalku. Privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime plameň, varíme približne 1 hodinu a občas premiešame.

5. Po hodine dáme pokrievku preč, pridáme plyn a varíme približne ďalších 20 minút, kým omáčka nie je jemná. Ak je potrebné pridáme trochu vody.

6. Počas prípravy bolonskej omáčky si dáme variť lasagne – vo veľkom hrnci s vriacou vodou a trochou olivového oleja necháme lasagne približne 3 minúty. Po scedení ich opatrne osušíme kuchynskou utierkou a odložíme bokom.

7. Dáme si zohriať rúru na 200 °C.

8. Začneme si pripravovať bešamel, ošúpeme si a nadrobno nakrájame červenú cibuľu, pridáme ju spoločne s mliekom do panvice, prihodíme petržlen, čierne celé korenie, nastrúhame trochu muškátového oriešku a opatrne privedieme do varu a následne prelejeme do väčšieho hrnčeka.

9. Na miernom plameni roztopíme na panvici maslo, primiešame múku a po troche pridávame mlieko, kým nemáme krásne hustú bielu omáčku. Bešamel necháme vrieť niekoľko minút a odstavíme z plameňa, pridáme nastrúhaný syr a dôkladne premiešame.

10. Ak máme hotovú bolonskú zmes, môžeme sa pustiť do prípravy lasagní – dno pekáča s rozmermi približne 20 x 30 cm vyložíme plátkami lasagní, natrieme asi tretinou bolonskej omáčky, položíme ďalšiu vrstvu cestovín, tú zase natrieme tretinou bešamelu, tento proces opakujeme, kým nepoužijeme všetky lasagne – na vrchu by však mal byť bešamel. Keď máme takto pripravené lasagne, na vrch nastrúhame ešte trochu parmezánu, pokvapkáme olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme približne 25 minút.

11. Po 25 minútach dáme alobal dole a pečieme ďalších 30 minút, ak zvolíme režim na rúre s použitím ventilátora pri rovnakej teplote, získame krásnu chrumkavosť. Keď je povrch lasagní zlato-hnedý, môžeme ich vytiahnuť z rúry, nechať mierne vychladnúť a podávať.

Ako pripraviť bolonské lasagne
0 0 hlasov
Hodnotenie článku