Vyrobte si doma ovocné kože

RECEPT: Vyrobte si doma ovocné kože

Poznáte ovocné kože? Ide o sladučký tenký film zo sušeného ovocia, ktorým môžete výborne nahradiť sladkosti. Deti ich milujú a aj dospelým niečo zdravé a chutné tiež z času na čas padne vhod. Ich výroba je nenáročná a pri troche fantázie si poľahky pripravíte zdravý supersnack. Oproti tým z obchodu budete mať výhodu, že presne poznáte obsah zloženia. Dokonca si ich môžete pripraviť úplne bez tuku a cukru. Jednoducho iba ovocie!

Ako na to?

Na ich výrobu potrebujeme ovocie, plech a papier na pečenie. Postup je veľmi jednoduchý.

1. Ovocie rozmixujeme do hladka tak, aby sme dostali hustú dreň. Dreň musí byť naozaj hustá, aby sa nám krásne roztierala po plechu bez toho, že sa bude roztekať na všetky strany. Najjednoduchšie ju vyrobíme tak, že prepasírované rozmixované ovocie ešte zahustíme banánom, kokosom poprípade orieškami či sezamom, prípadne povaríme.

Ovocné kože je možné pripraviť naozaj z každého ovocia. Dokonca mäkké ťažko sušiteľné ovocie je na jej výrobu priam stvorené. Úžasná malinová, jahodová, čučoriedková, ríbezľová, hrušková, egrešová či jablková chuť a ešte aj ich kombinácie usušením vyniknú a ich omamná vôňa vás dostane. Naše sezónne ovocie je na výrobu ovocných koží priam predurčené.

2. Rozmixovanú hustú dreň pomaly v tenkej vrstve cca 1-2 mm rozotrieme po plechu. (Ak máte radi pocit zahryznutia do niečoho hrubšieho a hutnejšieho, kože je možné pripraviť aj v hrubšej verzii. Sušenie však zaberie podstatne viac času). Plech so zmesou ovocia vložíme do predhriatej pootvorenej rúry a pri 50 – 80 stupňoch pomaly sušíme niekoľko hodín. Kožu je možné vysušiť aj na slnku, horúce letné dni sú na to ideálne. Len dajte pozor, aby sa vám k nej nepridali aj nejakí neželaní návštevníci a ochutnávači z hmyzieho sveta.

3. Kožu pravidelne kontrolujeme. Hotová je vtedy, keď je jej povrch krásne lesklý, pevný, pružný a pri skúške prstom sa nám naň zmes nenalepí, a ani sa nám do nej prst nezaborí.

4. Ak sušíme v rúre plech vytiahneme a necháme kožu vychladnúť, pri sušení na slnku ju tiež odložíme na chladnejšie miesto. Po vychladnutí kožu z papiera pomaly stiahneme.

5. Zasušené kraje obstrihneme a môžeme rovno ochutnať. Zvyšok kože si nastriháme na plátky, ktoré môžeme zrolovať. Môžeme aj vystrihnúť pekné milé tvary, ktoré budú deti baviť – srdiečka, labky alebo aj tie jednoduché geometrické.

Hotové ovocné kožky uskladníme v zaváraninových pohároch, prípadne v inej uzatvárateľnej nádobe. Vydržia tak voňavé, chutné a pružné aj niekoľko mesiacov.

Hotové ovocné kožky
0 0 hlasov
Hodnotenie článku