Vyrobte si skutočne domáci jogurt

Recept: Vyrobte si skutočne domáci jogurt

Aj vy sa pousmejete pri marketingových trikoch, keď najväčší pekárenský koncern v Česko-slovensku hovorí o svojom chlebe ako o poctivom? Alebo keď najväčší mliekarenský závod hovorí o svojom jogurte ako o domácom? Na niekoho to funguje, na iného nie. Ak patríte do druhej skupiny a túžite vyskúšať, ako chutí naozaj domáci jogurt bez reklamného pozlátka, tento recept je presne pre vás. Nepotrebujete nič viac ako čerstvé mlieka a jogurtovú kultúru, ktorú získate jednoduchšie, ako si myslíte: stačí zobrať lyžicu z kvalitného kupovaného jogurtu. Ako na to?

Čo potrebujete na domáci jogurt

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 3 PL živého bieleho jogurtu (presne pod týmto označením nájdete jogurty od Tami)
  • kuchynský teplomer

Ako pripraviť domáci jogurt

1. Do randlíka si dáme liter mlieka a na miernom plameni začneme ohrievať. Pomocou kuchynského teplomeru privedieme pod bod varu, približne na 95 °C. Počas toho mlieko premiešavame, aby neprihorelo na dne hrnca.

2. Do väčšej misy nalejeme ľadovú vodu, pokojne môžeme pridať i kocky ľadu, vložíme do nej hrniec a mlieko schladíme na teplotu okolo 45 °C. I počas tohto procesu mlieko premiešavame – rýchlejšie sa ochladí.

3. Keď má mlieko požadovanú teplotu, rozmiešame v ňom 3 PL živého jogurtu (výborný je napríklad Tami, použiť však môžete tiež iný živý jogurt).

4. Takto pripravené mlieko s jogurtovou kultúrou nalejeme do sterilizovaných zaváraninových pohárov. Zatvoríme a dáme ich približne na 7 hodín (čím dlhšie jogurt v teple necháme, tým kyslejšiu chuť získame) do teplého prostredia. V dnešnej dobe je najjednoduchšie nastaviť rúru na 40 °C a nechať tam budúce domáce jogurty dozrieť.

5. Takto pripravené jogurty následne dáme do chladničky stuhnúť aspoň na pol dňa, kde ich aj ďalej skladujeme. Počítajte však s tým, že trvanlivosť sa nebude rátať v týždňoch, ako pri kupovaných, ale v pár dňoch.

Tempo tip: Domáci jogurt si môžete pripraviť aj s príchuťou. Či už čokoládový, višňový, marhuľový, alebo malinový. Ovocie si však vždy predtým tepelne upravte, v randlíku si ho zmiešajte s trochou cukru, prevarte, rozmixujte a nalejte na dno pohárov.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku