Zapečená ovsená kaša s jablkami a škoricou

Recept: Zapečená ovsená kaša s jablkami a škoricou

Patríte medzi milovníkov sladkých raňajok? Potom istotne vo vašom jedálničku nesmie chýbať ani ovsená kaša. Čo keby ste si ju však skúsili pripraviť inak – netradične? Zapečená ovsená kaša s jablkami a škoricou vás nielen nakopne, ale spríjemní aj napríklad také pondelkové ráno sychravého studeného dňa. Ako na to? Vyskúšajte tento recept.

Čo potrebujeme na zapečenú ovsenú kašu s jablkami a škoricou

  • 250 g ovsených vločiek
  • 450 ml mlieka (ak chcete zdravší variant, pokojne použite mandľové či kokosové mlieko)
  • 2 jablká (ideálne červené, ako Braeburn, Jonagold, Gala či Jonathan)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 2 PL medu
  • 2 PL mandľového masla
  • 8 veľkých datlí (ideálne odroda Medjool)

Ako pripraviť zapečenú ovsenú kašu s jablkami a škoricou

1. Do väčšej misky nalejeme mlieko, pridáme vločky, mierne premiešame a necháme ich približne 10 minút nasávať mlieko.

2. Kým sa vločky kúpu v mlieku, vyhrejeme si rúru na 200 °C a jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame.

3. Pokračujeme odkôstkovaním datlí a následným nakrájaním nadrobno.

4. Po desiatich minútach máčania vločiek v mlieku k ním primiešame nastrúhané jablká, datle, med, mandľové maslo, med a túto zmes buď vylejeme na plech, alebo do zapekacích misiek či tepluvzdorných sklených pohárov.

5. Takto pripravenú ovsenú kašu vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút – priebežne ju však sledujeme, keď začne byť vrch zlato-hnedý, je kaša zapečená. Dobrú chuť.

Tempo tip: Tento recept je skvelý v tom, že si ho dokážete veľmi ľahko upraviť presne podľa svojej chuti. Ak nemáte radi kombináciu jablka a škorice, prípadne sa vám už zunovala, vyskúšajte niečo nové. Neváhajte ako ovocie pridať hrušky, banány, lesné ovocie či marhule. Skúste kombinovať aj koreniny – napríklad k marhuliam namiesto škorice pridajte pár klinčekov. Ak zbožňujete sladké, môžete si vyskúšať pripraviť na vrch zapečenej ovsenej kaše tiež drobeničku z masla, hrubej múky a kryštálového cukru.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku