Zdravé karamelky z mandľového masla

Recept: Zdravé karamelky z mandľového masla

Lahodné cukríky, ktoré sa v ústach krásne rozpúšťajú a ešte krajšie lepia. Kto by nemiloval túto pochúťku? Ak máte obavy, že cukrové karamelky sú prílišnou kalorickou bombou – čo je to posledné, čo po Vianociach potrebujete – vyskúšajte tento recept. Recept na zdravšiu alternatívu, ktorú si pripravíte z mandľového masla. A navyše, potrebujete iba štyri suroviny. Ako na to?

Čo potrebujeme na karamelky z mandľového masla

  • 480 g datlí (výborná je odroda Medjool)
  • 12 PL mandľového masla
  • 5 PL kokosového oleja
  • 4 PL holandského kakaa

Ako pripraviť karamelky z mandľového masla

1. Vo väčšom hrnci si dáme variť vodu, keď buble, pridáme do nej všetky datle. Varíme ich dovtedy, kým nie sú celkom mäkké a nezačnú sa na seba lepiť – to by malo byť približne 5 minút.

2. Datle scedíme a necháme vychladnúť.

3. Kým nám datle chladnú, vymixujeme si zmes z mandľového masla, kokosového oleja a kakaa.

4. Keď sú datle vychladené, pridáme ich k zmesi a ešte raz všetko dôkladne vymixujeme na hladkú hmotu.

5. Vymixovanú zmes nalejeme na plech či do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Veľkosť vyberieme tak, aby karamelková zmes bol cca 3 cm vysoká.

6. Karamelky dáme aspoň na 3 hodiny stuhnúť do chladničky, kde ich aj ďalej skladujeme.

Tempo tip: Tieto karamelky sú skutočná závislosť. Ak máte radi sladké, pokojne si ich pripravte aj z dvojnásobnej dávky ingrediencií. Šanca, že vám nejaké ostanú je síce malá, ale nikdy neviete. V takom prípade môžete karamelky uskladniť v mrazničke. Takto vám tam vydržia do ďalšieho nájazdu chuti na sladké.

Okrem toho, že karamelky môžete skladovať v mrazničke, dokážete meniť aj ich príchute. Pokojne skúste uvariť s datľami napríklad hrozienka prípadne do zmesi pridať aj oriešky (kešu, mandle, arašidy) a všetko spolu vymixovať.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku