Zdravé placky z cukety a tuniaka

Recept: Zdravé placky z cukety a tuniaka

Hľadáte tip na ľahkú letnú večeru, ku ktorej si môžete dať svieži šalát? Alebo iba tak s lahodným jogurtovým dresingom? Čo by ste povedali na cuketovo-tuniakové placky, ktoré nebudete vysmážať, ale si ich pripravíte na štyroch kvapkách olivového oleja v rúre. Tento jednoduchý recept poteší každého, kto si dáva záležať na tom, aby sa na pláži ukázal v čo najlepšej forme. Čo budete potrebovať na zdravé placky z cukety a tuniaka?

Čo potrebujeme na zdravé placky z cukety a tuniaka

  • stredne veľkú cuketu
  • konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
  • tvrdý syr, napríklad pecorino či parmezán
  • 30 g hladkej múky
  • vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olivový olej
  • papier na pečenie

Ako pripraviť zdravé placky z cukety a tuniaka

1. Cuketu si umyjeme, osušíme a vo veľkej mise nastrúhame na hrubo. Nastrúhanú cuketu si posolíme a necháme približne 15 minút odstáť. Za tento čas nám pustí šťavu, ktorú vylejeme, pokojne môžete takto upravenú cuketu zabalenú v priepustnej utierke aj vyžmýkať. Ak by sme to nespravili, placky by sa nám rozpadávali a nedali sa dobre upiecť.

2. Nastrúhanú cuketu zmiešame v mise s tuniakom, ktorého sme rovnako zbavili šťavy, syrom, vajcom, soľou, korením a múkou. Ak chcete nahradiť múku, môžete do receptu použiť zomleté slnečnicové jadierka, mandle, vlašské orechy či iný typ bezlepkovej múky. Zmes by mala mať podobnú konzistenciu ako fašírková.

3. Rúru si dáme vyhriať na 190 °C, plech vystelieme papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom.

4. Rukami formujeme zo zmesi asi 1 cm vysoké placky, ktoré ukladáme tak, aby medzi sebou udržali bezpečnú vzdialenosť – cesto sa trochu roztečie.

5. Keď máme cuketovo-tuniakové placky hotové, vložíme ich do rúry a pečieme približne 25 minút. Následne ich skontrolujeme, a ak majú krásnu zlato-hnedú farbu, otočíme ich a pečieme ďalších 20 minút.

6. Necháme ich vychladnúť a môžeme podávať, napríklad s jogurtovo-bylinkovým dresingom, letným šalátom či čerstvou zeleninou. Dobrú chuť.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku