Ak nechcete nechať nič na náhodu, skúste tento koláč. Stačí už len hrnček horúceho čaju a prenesie vás na romantickú horskú chatu v zasnežených kopcoch ďaleko od civilizácie.
Potrebujete:
1
väčšie jablko
pol hrnčeka cukru
1 vajce
1/4
hrnčeka oleja
1/2 hrnčeka mlieka
1 hrnček múky
1/2
balíčka prášku do pečiva
1 lyžicu perníkového korenia
Na polevu:
2
lyžice práškového cukru
3 lyžice krémového syra –
Philadelphia alebo akákoľvek smotanová termizovaná neochutená
nátierka
Ako na to:
1. Jablko nastrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte cukor, vajce, olej, mlieko a vymiešajte.
2. Následne prisypte sypké suroviny, vymiešajte a vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie.
3. Pečte vo vyhriatej rúre na 180° asi 40 minút. Keď koláč vychladne, z krémového syra a cukru vymiešajte polevu, potrite ho a odložte do chladničky.
TEMPOtip:
Použiť môžete aj obité a poškodené jablká, no vždy si
dávajte pozor, aby ste dôsledne vykrojili poškodené časti až do
hĺbky. Ak objavíte hnilobu alebo pleseň, jablko nemilosrdne
vyhoďte do koša. Aj keby ste vykrojili veľkú časť, je možné,
že spóry plesne už kontaminovali aj zdanlivo nedotknuté kúsky
jablka. Na pečenie tohto koláča sa hodia skôr mierne kyslé a
menej šťavnaté odrody a starostlivo ich ošúpte. Zvyšky šupky
by sa mohli v koláči vysušiť a pokazil by sa celkový lahodný
efekt. Ak nemáte po ruke perníkové korenie, môžete ho nahradiť
škoricou a drvenými klinčekmi. Pre spestrenie môžete doplniť aj
hrozienka naložené v rume či nasekané orechy.