Urobte si svoju vlastnú zmes korenia

Urobte si svoju vlastnú zmes korenia

Korenie nielen dodáva jedlu výraznejšiu chuť, ale vďaka vôni aj blahodarne pôsobí na naše zmysly. Intenzita jeho arómy závisí od viacerých faktorov – či je čerstvé, či bolo správne usušené, skladované… V obchodoch síce môžeme nájsť zmes korenia každého druhu, no skúste si jednoduchú zmes urobiť doma a pocítite rozdiel.

Prinášame vám recepty dva druhy koreniach zmesí, ktoré si jednoducho pripravíte vo svojej kuchyni. Na prvú zmes stačí naozaj len pár ingrediencií a oceníte ju, keď budete potrebovať pripraviť rýchlu večeru. Len nasypete korenie na panvicu na olivový olej, prehrejete a len čo sa dovaria cestoviny, tak ich primiešate aj trochou vody, v ktorej ste ich varili a máte lahodnú večeru na stole.

Druhú zmes môžete použiť počas letného grilovania, tú vôňu si zamilujete. Je len možné, že priláka aj susedov z okolia. A keďže zmes môžete uskladniť v pekných skúmavkách, v ktorých vynikne jej farebnosť, máte tak aj tip na darček, ktorým môžete potešiť svojich blízkych.

Potrebujete (na dve veľké skúmavky):

Materiál:

skúmavky, papier na pečenie, špagát

Sušená zmes do špagiet: 3 hlávky cesnaku

3 čili papričky

2 vetvičky oregana

2 vetvičky rozmarínu

2 vetvičky tymianu

Sušená zmes na grilovanie: 2 vetvičky tymianu

3 vetvičky rozmarínu

1 lyžicu zeleného korenia

100 g hrubej soli

čili papričky

Postup:

Sušená zmes do špagiet: Cesnak si olúpte a pokrájate na tenké plátky. Čili papričky nakrájajte na tenké kolieska. Usušte v sušičke na ovocie alebo v rúre – tak, ako ste zvyknutý.

Bylinky rozoberte na jednotlivé lístočky a usušte v sušičke alebo na tmavom mieste. Usušené bylinky, cesnak a čili nasypte do misky a dôkladne premiešajte.

Grilovacia zmes: Bylinky natrhajte na menšie časti a usušte na tmavom mieste. Premiešajte v miske s čiastočne podrveným korením a pridajte soľ.

Pripravené zmesi vysypte do vopred sterilizovaných skúmaviek. Cez hrdlo položte kúsok papiera na pečenie a previažte špagátom. Konce špagátu môžete nechať dlhšie a priviazať na ne menovky alebo krátke venovanie.

koreniny
0 0 hlasov
Hodnotenie článku