zvyšky brokolice

Vyhadzujete zvyšky brokolice?

Brokolica patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, ktoré sú veľmi dobre stráviteľné a majú proti rakovinotvorné účinky. Je kultivarom kapusty obyčajnej a do súčasnej podoby ju vyšľachtili v Taliansku. Viete, ako ju čo najlepšie využiť?

Slovo „brocco“ v taliančine znamená výhonok, z čoho sa následne odvodilo slovo broccolo, čiže brokolica po slovensky. Neskôr sa rozšírila do Francúzska ako talianska špargľa a najväčšie rozšírenie zaznamenala v 30. rokoch 20. storočia.

Brokolica je úžasným zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj množstvo iných vitamínov ako E, K a B9. Minerály ako draslík, vápnik, fosfor a magnézium a veľa vlákniny, čo uľahčuje trávenie.

Ale vedeli ste, že brokolica nie je len o jej krásnych ružičkách, ktoré sú dokonalou prílohou k jedlu? Vyhadzovali ste doteraz jej stopku? Nie je to vôbec potrebné. Brokolica je dokonalou bezodpadovou zeleninou, ktorá sa dá skonzumovať celá. Stopka brokolice je veľkou zásobárňou už spomínaných vitamínov a minerálov. Bolo by škoda prísť o túto časť zeleniny, ktorá je veľkým posilňovačom našej imunity.

 Brokolica je úžasným zdrojom vitamínu C,

Ako si pripraviť brokolicu

Príprava brokolice je veľmi jednoduchá: začneme tým, že zeleninu si opláchneme a odkrojíme jej ružičky na rovnomerné veľkosti, aby sa mohli naraz uvariť.

Stopky očistíme nožíkom alebo ošúpeme škrabkou. Očistenú stopku nakrájame na malé kúsky, resp. kolieska. Brokolicu celkovo nevaríme príliš dlho, aby nebola mdlá a nestrácala svoje výživné hodnoty. Stonka brokolice sa však varí o čosi dlhšie, približne o 10 minút ako ružičky brokolice. Varíme v jemne osolenej vode.

Aké sú možnosti servírovania brokolicovej stopky?

Existujú rôzne recepty, pri ktorých sa dá použiť stonka a hľuza brokolice. V prípade, že ich varíte spolu s ružičkami brokolice, je možné ich spolu s nimi rozmixovať na vynikajúci krém. Môžete si tam pochutnať na polievke, kréme alebo pyré. Brokolica je výbornou potravinou na prílohy. Brokolicové stopky tiež môžete použiť na prípravu suflé alebo ich schovať do zeleninových koláčov a kišov.

Existujú rôzne recepty

Čo s nespotrebovanou stopkou

V prípade, že váš recept vyžaduje len a len ružičky brokolice a nechcete si recept prispôsobovať, nemusíte stopky vyhadzovať ani v tomto prípade. Zvyšné časti brokolice, ktoré nespotrebujete môžete zamraziť. Neskôr, keď budete robiť napríklad zeleninový vývar, môžete ich použiť. Nezabudnite si nádobku, v ktorej mrazíte, označiť ako názvom, tak i dátumom.

Zvyšné časti brokolice
0 0 hlasov
Hodnotenie článku