Vyskúšajte 3 recepty s cviklou

Vyskúšajte 3 jednoduché recepty s cviklou

Máte doma cviklu, no nechce sa vám ju zavárať? Prinášame vám hneď 3 jednoduché recepty, ako môžete túto zeleninu plnú vitamínov zúžitkovať. Čo by ste povedali na cviklové halušky, cviklový humus či cviklový šalát s fetou?


Cviklový šalát s fetou

Pýtajú si horúce letné dni niečo osviežujúce a ľahké? Vyskúšajte chutný cviklový šalát s feta syrom, ktorý očarí vyváženými chuťami.

Čo potrebujeme

  • 4 stredne veľké cvikly
  • 60 g feta syru
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Ako pripraviť cviklový šalát s feta syrom

1. Z citrónovej šťavy, olivového oleja, cesnaku, čierneho mletého korenia a soli si pripravíme zálievku na šalát.

2. Neolúpanú cviklu povaríme asi 45 minút tak, aby bola celý čas zakrytá vodou. Následne ju necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky.

3. Zmiešame cviklu s feta syrom nakrájaným na kocky a zálievkou a môžeme podávať.

Cviklový humus

Zamilovali ste si humus? Skúste si pripraviť tento obľúbený vegetariánsky pokrm v cviklovej verzii. Ako na to?

Čo potrebujeme

  • 4 stredne veľké cvikly
  • 2 lyžice tahini sezamovej pasty
  • šťavu z polovice citróna
  • strúčik cesnaku
  • štipku drvenej rasce
  • 1 ČL citrónovej kôry

Ako na cviklový humus

1. Cvikly si očistíme a dáme variť v hrnci s vodou tak, aby boli prikryté. Varíme približne 40 minút.

2. Cvikly necháme chvíľu vychladnúť, nakrájame na väčšie kúsky a dáme do mixéra.

3. Do mixéra pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme na hladkú hmotu. Tú môžeme nechať chvíľu odpočívať v chladničke.

4. Cviklový humus podávame s tyčinkami mrkvy, zeleru či uhorky. Ozdobiť ho môžeme lístočkami mäty.

Ako na cviklový humus

Cviklové halušky

Fialové halušky? Pre deti zaručene skvelé spestrenie jedálnička, dospelí zase ocenia ich príjemne sladkastú chuť. Ako ich pripraviť?

Čo potrebujeme

  • 2 menšie cvikly
  • 1 vajce
  • polohrubá múka
  • detská krupica
  • bryndza/smotanová nátierka/kyslá smotana
  • pažítka

Ako pripraviť halušky z cvikle

1. Cviklu uvaríme v odkrytom hrnci (približne 45 minút), necháme vychladnúť a následne ošúpeme.

2. Olúpanú cviklu nakrájame, hodíme od mixéra, pridáme trochu vody a rozmixujeme nahladko.

3. Cviklovú zmes preložíme do väčšej misy, pridáme jedno vajíčko a postupne prisypávame krupicu a polohrubú múku tak, aby zmes konzistenciou pripomínala tú na bryndzové halušky zo zemiakov.

4. Do vriacej vody vo veľkom hrnci pomocou haluškovača urobíme halušky, necháme asi 1 minútu povariť, scedíme a necháme vychladnúť. Na zjemnenie chuti môžeme do horúcich halušiek pridať i kúsok masla.

5. Cviklové halušky podávame so smotanovou nátierkou (Lučina), bryndzou (ak ich budú jesť aj deti, použite pasterizovanú) alebo kyslou smotanou, prípadne si z týchto ingrediencií môžete vytvoriť vlastný „dresing“ podľa chuti. Na záver ozdobíme a tiež ochutíme nasekanou pažítkou.

Chceli by ste vyskúšať aj ďalšie recepty s cviklou? Ochutnajte cviklové palacinky alebo tarhoňu s cviklou.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku