Zdravé recepty z pohánky

Zdravá pohánka

Ako ju zaradiť do jedálnička malých detí aj dospelých?

Kaloricky bohatá, bez obsahu lepku a mimoriadne zdravá. Táto zázračná obilnina posilňuje srdce, cievy aj imunitu. Pre jej vysoký obsah vitamínov je vhodné ju jesť minimálne dvakrát za týždeň. Keď ju zaradíte do svojho jedálnička neobanujete, chutí totiž výborne ako príloha či hlavné jedlo. Navyše jej príprava je mimoriadne jednoduchá. Neveríte? Máme pre vás zopár naozaj jednoduchých receptov.

Detská kaša s pohánkou

Pohánka je ako stvorená na detské príkrmy a navyše, vďaka jej výživným vlastnostiam, nemusíte špekulovať, či je kaša na večeru tou správnou voľbou. Obsahuje veľa potrebného železa a dobre pôsobí na črevnú mikroflóru. Navyše je veľmi chutná a hodí sa takmer ku všetkému.

Príprava

Pohánku premyjeme a dáme do hrnca – 1 diel pohánky, zalejeme 2 dielmi vody. Necháme zovrieť a vyvariť vodu. Štandardne býva do 10 minút od zovretia hotová, necháme ešte chvíľku odstáť a podávame. Môžeme ju zmiešať s čerstvým ovocím, jogurtom alebo aj domácou ovocnou výživou. Ak deťom chutí pohánka s výživou, môžeme ešte do studenej vody pred varením nakrájať olúpané kúsky jablka, hrušky alebo toho, čo máme k dispozícii. Skvelú, zdravú a výživnú ovocnú kašu máme tak raz dva hotovú.

Jednoduchá polievka s pohánkou

Okrem už spomínaného železa je bohatá aj na rutín, ktorý sa podpisuje pod pružnosť ciev, spevňuje tkanivá a priaznivo ovplyvňuje krvný obeh. Tak aby ste stále nejedli len kaše môžete si uvariť aj výbornú a rýchlu polievku.

Potrebujete:

1 veľkú mrkvu

1 strednú cibuľu

2 stredné zemiaky

pre dospelých olej, soľ

a samozrejme pohánku – cca 1 dcl na 1l vody.

Príprava

Cibuľu nakrájame na drobno a vložíme ju do hrnca s rozpáleným olejom. Pražíme do sklovita. Mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme k cibuli, poriadne premiešame, posolíme a dáme nakrátko podusiť. Keď sa nám zdá, že už sa nedusí, zalejeme vodou a pridáme zemiaky.

Keď už je polievka takmer hotová – zemiaky sú tesne pred dovarením, pridáme pohánku, povaríme cca 10 minút a odstavíme.

recepty s pohánkou


Pohánka s bryndzou pre dospelých

Spolu s bryndzou je probiotickou bombou. Prečistí organizmus a ešte si aj pochutíte.

Potrebujete:

250 g pohánky

1 cibuľu

1 bryndzu (prípadne aj kyslú smotanu)

olej, soľ

Príprava

Pohánku prepláchneme a uvaríme. Tentokrát použijeme na 1 diel pohánky 1,5 diel posolenej vody. Môžete nechať pohánku pred varením napučať. Následne po zovretí varíme max. 5 – 6 minút, aby nám v nej zostalo čo najviac vitamínov. Hotovú sypkú zmes presypeme na tanier a podávame s bryndzou a opraženou cibuľkou. Ak máte chuť, môžete bryndzu zjemniť lyžičkou kyslej smotany.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku