Vajcia sú skvelým zdrojom proteínov, rýchlo a na dlho vás zasýtia, dajú sa z nich pripravovať jedlá od výmyslu sveta, na slano, na sladko a chutia aj deťom. Ak vám zostali vajíčka, ktoré musíte rýchlo spotrebovať, máme pre vás 3 rýchle recepty na výdatné raňajky.
Vajíčkové muffiny
Potrebujete:
5 vajíčok
šunku
červenú papriku
mletú červenú papriku
rascu
1 lyžicu múky
1 lyžicu mlieka
štipku kypriaceho prášku
tvrdý strúhaný syr
Postup:
1. Pripravte si nelepivú silikónovú formu na muffiny. Ak by ste chceli tieto muffiny pripravovať v košíčkoch, nie je to dobrý nápad, rozmočili by sa vám.
2. Na panvici krátko opečte šunku nakrájanú na malé kocky. Pridajte na malé kocky nakrájanú červenú papriku. Odstavte.
3. Vo väčšej mise zmiešajte vajcia s predpripravenou šunkou a paprikou. Pridajte mlieko, mletú červenú papriku, rascu, lyžicu múky so štipkou kypriaceho prášku.
4. Cestíčko vylejte do muffinovej formy a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Keď budú vajíčka hotové, posypte muffiny strúhaným syrom a nechajte ešte pár minút zapiecť. Podávajte so šalátom z čerstvej zeleniny.
Nadýchaná omeleta
Potrebujete:
4 vajíčka
2 lyžice mlieka
1 lyžicu minerálnej vody perlivej
1 lyžicu masla
soľ
Postup:
1. Zásadné je vajíčka správne vyšľahať, tak získate nadýchanú konzistenciu a neodolateľne lahkú omeletu. Vajíčka mierne osoľte, pridajte mlieko a šľahajte pomocou metličky do peny. Na záver pridajte minerálnu vodu, zľahka premiešajte.
2. Medzitým si v panvici nechajte rozpustiť maslo, vylejte naň vajíčkovú zmes a omeletu pripravujte na miernom plameni. Keď bude zo spodu hotová, prevráťte ju, vypnite sporák a nechajte ju pár minút dôjsť.
Podávajte s čerstvým chlebom a domácim kečupom. Môžete ju tiež posypať bylinkami.
Dusená reďkovka na vajíčkach
Potrebujete:
4 reďkovky
4 vajíčka
soľ
korenie
petržlenovú vňať
1 lyžicu masla/olivového oleja
Postup:
1. Reďkovky očistite a nakrájajte na tenké plátky. Opečte ich do sklovita na masle.
3. Zalejte prešľahanými vajíčkami a pripravte niečo ako praženicu. Dochuťte soľou, korením a pred servírovaním posypte petržlenovou vňaťou.
Takáto bleskovka chutí aj deťom – je výbornou alternatívou k hríbikovej praženici, ktorej by sa malí jedáli mali vyhnúť aspoň do 6 rokov.